Пишете на кирилица

Модератор: Nadya

Пишете на кирилица

Мнениеот admin1 » Пон Сеп 25, 2006 12:50 pm

Моля ви уважавайте българският език и пишете на кирилица.Лесно е - добавили сме допълнителни възможности ,дори да нямате кирилица на компютъра си можете на пишете на родния ни език.Обяснението е в тази тема
http://www.rgym.info/forum/viewtopic.php?t=14
Но го копвам и тук
KREDOR позволява на посетителите на форума да превключват режима на работа на клавиатурата си в зависимост от нуждите и предпочитанията им, когато набират текст.
Това е полезно за голяма част от потребителите, намиращи се в чужбина, но често и на тези намиращи се в България.
С тази технология потребителите, ще могат кликвайки на бутона над полето за въвеждане на текста на съобщението да превключат режима на работа на клавиатурата си към Фонетичен или БДС, без да е необходимо компютърът им да е специално кирилизиран.

Бутончето за смяна на клавиатурите функционира напълно с Internet Explorer v.4 или по-следваща, Netscape 7.0 или Mozilla. При другите браузъри бутончето просто не се показва.
Една подробност: при клиентски конфигурации които не приемат cookies, избраният режим на клавиатурата не се запазва при преминаване към нова уеб-страница.

Как да ползваме Kredor?

Основна клавиатура - бутончето е синьо с изписани букви EN.
При избрана основна клавиатура от бутона Kredor, въвеждате текст спрямо избраната от Вас клавиатура от Вашия компютър - т.е. ако сте избрали кирилица - пишете на кирилица, ако сте избрали латинска - пишете с латински букви.

Българска фонетична клавиатура - бутончето е червено с изписани букви BP.
При избрана от бутона Kredor фонетична клавиатура, въвеждането на текст е спрямо таблицата на фонетичната подредба, независимо от избраната клавиатура на Вашия компютър. Т.е. независимо дали на Вашия компютър имате или не кирилизация, Вие ще въвеждате текста спрямо фонетичната подредба.

Българска стандартна клавиатура - бутончето е жълто с изписани букви BG.
При избрана от бутона Kredor българска стандартна клавиатура, въвеждането на текст е спрямо БДС подредбата, независимо от избраната клавиатура на Вашия компютър. Т.е. независимо дали на Вашия компютър имате или не кирилизация, Вие ще въвеждате текста спрямо БДС подредбата.

Как да превключваме Kredor в различните режими?

Има два начина за това.

1. Може да кликнете върху цветното бутонче с левия бутон на мишката и ще Ви се покаже меню с възможност за избор между основна, фонетична и стандартна клавиатура - кликвате върху избраната от Вас клавиатура.

2. Режимите могат да се превключват и след двукратно натискане на клавиша Shift.

Имайте предвид, че избраната клавиатура от бутона Kredor е с приоритет. Т.е. ако на Вашия компютър е избрана латинска клавиатура, но бутонът на Kredor показва BP (фонетична) или BG (БДС) клавиатура, то Вие ще въвеждате текста на избраната от бутона Kredor клавиатура. Т.е., ако искате да въвеждате текст с латински букви, но той се изписва на кирилица, достатъчно е да изберете латинска клавиатура на Вашия компютър и основна клавиатура от бутона на Kredor (EN в синьо квадратче).

Ако по някаква причина не може да ползвате Kredor, може да използвате някои от следните варианти, за да напишете желания от Вас текст на кирилица:

http://www.2cyr.com/

http://5ko.free.fr/bg/sites.html

http://lat2bg.kredor.com/scgi-bin/og.php?op=lat2bg
_________________


Програмата на Кредор е вградена и в нашия форум . Ако не виждате бутончето горе вляво на полето за постване, пробвайте да обновите страницата с бутона Изображение.

За тези, които са свикнали с писането с латински букви, най-лесно е да ползват фонетичната кирилизация. Просто щракате върху бутончето Изображение. и избирате Изображение.

По-нататък си пишете по познатия начин - на мястото на латинската буква със същото звучене излиза българска.
Остава да се запомнят местата на буквите, които липсват в латинската азбука :)

~ -> ч; q ->я; w->в ; y->ъ; [ -> ш ; ] -> щ ; \ ->ю ; x- ь; ; v->ж

Изображение.
Благодарим Ви, че избрахте БЪЛГАРСКОТО :bul: !
Изображение
Аватар
admin1
Админ
Админ
 
Мнения: 204
Регистриран на: Пон Май 29, 2006 10:16 pm
Местоположение: България

Назад към Статии и интервюта

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта