Балетни трупи в Пловдив

Модератори: аврора, Sasha, samodiva_yana

Re: Балетни трупи в Пловдив

Мнениеот Sasha » Нед Апр 18, 2010 9:01 pm

samodiva_yana написа:Едно малко уточнение - аз съм на 23 години, след 2 месеца, живот и здраве, ще получа бакалавърската си диплома по журналистика от Софийския университет. Балетът никога не е бил сред приоритетите ми - професионални изяви не съм търсила, което не означава, че не съм получава обучение, способно да подготви професионална балерина. Имах щастието да работя с невероятна педагожка в родния си град и тя запали в мен не само любовта към труда и самодисциплината, но и невъзможността да живея без балета. Бях на 4, когато се срещнах с нея и досега отивам, за да се срещна с тази прекрасна жена след 6-часово пътуване с влака, преди дори да съм се прибрала вкъщи.
Близо 15 години се подготвях в Търговище при най-всеотдайната и талантлива учителка, която някога съм срещала. А съм срещала много учители, родителите ми работят в сферата на образованието. Когато ме приеха да уча в София преживях истински шок от начина, по който се работи в столичните школи. Без да се впускам в подробности - изкуството и желанието да се даде на децата всичко, което е възможно, се е превърнало в бизнес. Много грозен, но и очевидно много печеливш.
Миналата година съвсем случайно ирових от Интернет адресът на читалище "Димчо Дебелянов" и балет "Класик". Обадих се на ръководителката, която ое сгъласи да ме приеме. В глупата сме само 5 момичета, всичките с поне 5 години по-малки от мен. Работим с корепетитор и със Славея Стойчева, в която виждам част от предишната си учителка - взискателна, търпелива, влюбена в това, което прави.
Колкото до изявите - участваме в различни концерти и състезания. Имаме и две самостоятелни прояви всяка година. Нивото не е професионално, но е доста прилично и аз съм доволна. А и сцената никога не ме е привличала - винаги ме е вълнувало това, което се случва в залата, предизвикателствата, които тя предлага всеки ден, непрестанната борба на духа да подчини тялото...
Както започна да пиша и не знам кога да се спра. Извинявам се за дългия пост.
Ако желаете мога да попитам ръководителката си за школи в Полвдив или за лична препоръка.

Много ти благодаря за този постинг. Наистина ми беше интересно да прочета това, което си написала. :) Ще се радвам да получа препоръка. Хубаво е да имаш някаква вътрешна информация.
А на теб свалям шапка за упоритостта. Пожелавам ти много успехи във всичко, с което се занимаваш. :)
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот kalina ananieva » Сря Апр 21, 2010 1:39 pm

[quote="ilina"][quote="Sasha"]Калина, ти имаш ли някаква връзка с "Буратино"? Питам, защото искам малко повече информация. Днес ходих там, исках да запиша дъщеря си (гимнастичка), за да се занимава паралелно и с балет. И знаеш ли какво ми каза ръководителката? Каза буквално следното: "На мен гимнастички не ми трябват!" Направо ми падна ченето. Сякаш не тя е там заради децата, а децата са там, за да има тя работа!
Явно ще трябва да потърся друга алтернатива, защото това посрещане, меко казано, ме обезкуражи.
Защо казваш "Освен "Буратино"? Разочарована ли си?

Знам, че провеждат някакви занятия по балет във "Форум"-а в "Тракия". Май има също и в училището за сценични кадри, но не съм сигурна дали там има класически балет или само модерен.[/quote]

До колкото знам балетистите не обичт много гимнастичките , защото много се "гънат"![/quote]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
само донякъде е така ;)
Аватар
kalina ananieva
Gymfan
Gymfan

Мнениеот dimana » Чет Май 13, 2010 10:41 pm

samodiva_yana написа:Аз съм била досега в 3 балетни школи и в две от тях имаше подобно негативно отношение към гимнастиката като цяло. Чуват се изказвания от типа на "Ти не си гимнастичка, не се смачквай така!", "Стига си се чекнала като гимнастичка" или пък "Какво подскачаш, това не е гимнастика!" Балетът има известно покровителствено отношение и претендира, че гимнастиката всичко е взела от него. И донякъде е така, основата е класическа. Но не виждам защо трябва да се противопоставят - не само че е безсмислено, но и нещата вече се различават коренно.
Не можете ли да изпратите детето си без да уточнявате, че си занимава с гимнастика? Има много деца, които са гъвкави по рождение, вие примерно сте от тези случаи. Или да изберете друга школа? Едва ли е само тази госпожа в цял Пловдив? Убедена съм, че малката може много да извлече от балета, не оставяйте тесногръда учителка да я ограничава.

Трябва да Ви кажа,че точно затова нямаме балетна шкопа!Аз и цялото ми семейство обожаваме балета,но по стечение на обстоятелствата дъщеря ми тренира гимнастика!Трябва да Ви кажа,че всички налагащи се млади балерини имат разтяжка и скок не по -малки от на гимнастичките!Силви Гилем е бивша гимнастичка,която понастоящем е една от най-обещаващите балерини на Франция!Полина Семионова не отстъпва по нищо на гимнастичките,а Анастасия Волочкова освен с гимнастичките се бори дори и със други видове танци!Балета също се развива и изискванията и критериите стават по-различни!
dimana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот Sasha » Пет Май 14, 2010 2:00 pm

Трябва да Ви кажа,че точно затова нямаме балетна шкопа!Аз и цялото ми семейство обожаваме балета,но по стечение на обстоятелствата дъщеря ми тренира гимнастика!Трябва да Ви кажа,че всички налагащи се млади балерини имат разтяжка и скок не по -малки от на гимнастичките!Силви Гилем е бивша гимнастичка,която понастоящем е една от най-обещаващите балерини на Франция!Полина Семионова не отстъпва по нищо на гимнастичките,а Анастасия Волочкова освен с гимнастичките се бори дори и със други видове танци!Балета също се развива и изискванията и критериите стават по-различни!

Разбира се, че балетът днес изисква много по-добра физическа подготовка. И аз се учудих много като ни изтърсиха щуротията, че не искат гимнастички.

П.П. Между другото, ще гледате ли новата постановка "Спящата красавица" в Драматичния. Днес е вторият спектакъл. Ние ще сме там.
Разбрах, че балетът на Пловдивското ОФД има нова ръководителка, възпитаничка на Ленинградското хореографско училище. Та ми е интересно да видя постановката й.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот kalina ananieva » Пет Май 14, 2010 3:14 pm

Sasha, пожелавам ти приятно гледане, защото аз бях вчера на премиерата. Беще невероятно красиво.
Аватар
kalina ananieva
Gymfan
Gymfan

Мнениеот Sasha » Пет Май 14, 2010 10:45 pm

kalina ananieva написа:Sasha, пожелавам ти приятно гледане, защото аз бях вчера на премиерата. Беще невероятно красиво.

И на мен ми беше изключително приятно. Отдавна на пловдивска сцена отдавана не сме имали хубава балетна постановка. И Веси, и Марта бяха чудесни: фини, изящни, технични. Само дето сцената на театъра беше тесничка и балетистите не можеха да се разгърнат при скоковете.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Предишна

Назад към Балетни театри и училища