Балетни трупи в Пловдив

Модератори: аврора, Sasha, samodiva_yana

Балетни трупи в Пловдив

Мнениеот kalina ananieva » Съб Апр 03, 2010 9:15 pm

Някой знае ли имена и местоположение на балетни трупи в Пловдив. Освен "Буратино"
Аватар
kalina ananieva
Gymfan
Gymfan

Re: Балетни трупи в Пловдив

Мнениеот Sasha » Сря Апр 07, 2010 11:22 pm

Калина, ти имаш ли някаква връзка с "Буратино"? Питам, защото искам малко повече информация. Днес ходих там, исках да запиша дъщеря си (гимнастичка), за да се занимава паралелно и с балет. И знаеш ли какво ми каза ръководителката? Каза буквално следното: "На мен гимнастички не ми трябват!" Направо ми падна ченето. Сякаш не тя е там заради децата, а децата са там, за да има тя работа!
Явно ще трябва да потърся друга алтернатива, защото това посрещане, меко казано, ме обезкуражи.
Защо казваш "Освен "Буратино"? Разочарована ли си?

Знам, че провеждат някакви занятия по балет във "Форум"-а в "Тракия". Май има също и в училището за сценични кадри, но не съм сигурна дали там има класически балет или само модерен.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот Sasha » Чет Апр 08, 2010 11:37 am

Сетих се за още едно място. В "Кючук Париж", в бившето кино "Въстаник", на втория етаж има балетна зала. Играех там като дете.
Сега чух, че е взел школата бивш мой колега от Операта. Трябва да проуча на място как стоят там нещата.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Още една възможност

Мнениеот Sasha » Чет Апр 08, 2010 11:03 pm

В бизнес център "Рилон".
"Влада Парфенова завършва средно образование по изкуствата, специалност "Класически танци" с квалификация "Артист-балетист" в Пермско държавно хореографско училище в класа на прима-балерината Л. Уланова. След завършване на образованието си танцува соло във всички балети от репертоара на "Московска балетна трупа", Украински театър на Опера и Балета, Пермската Опера и др."

Сайтът:
http://panterashow.com/index.php?lang=1&prm=ballet
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Пет Апр 09, 2010 8:44 am

Sasha написа:Калина, ти имаш ли някаква връзка с "Буратино"? Питам, защото искам малко повече информация. Днес ходих там, исках да запиша дъщеря си (гимнастичка), за да се занимава паралелно и с балет. И знаеш ли какво ми каза ръководителката? Каза буквално следното: "На мен гимнастички не ми трябват!" Направо ми падна ченето. Сякаш не тя е там заради децата, а децата са там, за да има тя работа!
Явно ще трябва да потърся друга алтернатива, защото това посрещане, меко казано, ме обезкуражи.

Знам, че провеждат някакви занятия по балет във "Форум"-а в "Тракия". Май има също и в училището за сценични кадри, но не съм сигурна дали там има класически балет или само модерен.

Много се учудвам на такива работи! При нас дори в балетното училище на Ваганова с удоволствие взимат деца след няколко години, прекарани в гимнастическата зала. За тези студии дори не става дума. Има много случаи, когато гимнастичките допълнително се занимават с балет, за да подобрят играта си в ХГ. Тази лелка е като важен пуяк! [-(
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот Sasha » Пет Апр 09, 2010 12:19 pm

Много се учудвам на такива работи! При нас дори в балетното училище на Ваганова с удоволствие взимат деца след няколко години, прекарани в гимнастическата зала. За тези студии дори не става дума. Има много случаи, когато гимнастичките допълнително се занимават с балет, за да подобрят играта си в ХГ. Тази лелка е като важен пуяк

Мисля, че целите на обучението във вашата балетна академия и в студио "Буратино" са коренно различни. При въс търсят деца с изявени физически качества, за да подготвят наистина професионални балерини, а тук всичко е по-скоро за разтоварване и забавление. :( Нали като отиде там едно дете с гимнастическа разтяжка ще се отличава доста от останалите. Това няма да говори в полза на госпожата от студиото. Мисля, че това е причината. А също и че не й трябват компетентни родители с повишени очаквания. За какво й са такива като има майки, които просто ще се радват да видят децата си подскачащи някак и облечени в пачки!
Ааааа, сетих се, имаше и друго оправдание: постановката на корпуса била различна! При това дори не ме попита дали детето се занимава с художествена или спортна гимнастика. Очаквах, че поне ще провери данните на дъщеря ми: музикалност, отскокливост, разтяжка. Нищо подобно! :(
Вопиюща некомпетентност!
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот kalina ananieva » Чет Апр 15, 2010 3:38 pm

Да, аз играя в балетната щкола "Буратино". Залата се намира в сградата на младешкия дом. Ако искаш повече информация ето скайпа ми: kalito_botev
Аватар
kalina ananieva
Gymfan
Gymfan

Мнениеот kalina ananieva » Чет Апр 15, 2010 3:40 pm

[quote="Sasha"]Калина, ти имаш ли някаква връзка с "Буратино"? Питам, защото искам малко повече информация. Днес ходих там, исках да запиша дъщеря си (гимнастичка), за да се занимава паралелно и с балет. И знаеш ли какво ми каза ръководителката? Каза буквално следното: "На мен гимнастички не ми трябват!" Направо ми падна ченето. Сякаш не тя е там заради децата, а децата са там, за да има тя работа!

Знам, че провеждат някакви занятия по балет във "Форум"-а в "Тракия". Май има също и в училището за сценични кадри, но не съм сигурна дали там има класически балет или само модерен.[/quote]

Не, аз не съм разочарована, а просто искам да устаноивя връзка с момичетата от другите школи. ;)
Аватар
kalina ananieva
Gymfan
Gymfan

Мнениеот Sasha » Пет Апр 16, 2010 12:23 pm

Не, аз не съм разочарована, а просто искам да устаноивя връзка с момичетата от другите школи. ;)

Ясно. Благодаря ти за отговора.
Колко години се занимаваш? Имате ли палцова техника?
Аз много исках да погледам заниманията, но госпожата категорично отказа да ме пусне.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот samodiva_yana » Съб Апр 17, 2010 12:20 pm

Аз съм била досега в 3 балетни школи и в две от тях имаше подобно негативно отношение към гимнастиката като цяло. Чуват се изказвания от типа на "Ти не си гимнастичка, не се смачквай така!", "Стига си се чекнала като гимнастичка" или пък "Какво подскачаш, това не е гимнастика!" Балетът има известно покровителствено отношение и претендира, че гимнастиката всичко е взела от него. И донякъде е така, основата е класическа. Но не виждам защо трябва да се противопоставят - не само че е безсмислено, но и нещата вече се различават коренно.
Не можете ли да изпратите детето си без да уточнявате, че си занимава с гимнастика? Има много деца, които са гъвкави по рождение, вие примерно сте от тези случаи. Или да изберете друга школа? Едва ли е само тази госпожа в цял Пловдив? Убедена съм, че малката може много да извлече от балета, не оставяйте тесногръда учителка да я ограничава.
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-голямо
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот Sasha » Съб Апр 17, 2010 11:53 pm

samodiva_yana написа:Аз съм била досега в 3 балетни школи и в две от тях имаше подобно негативно отношение към гимнастиката като цяло. Чуват се изказвания от типа на "Ти не си гимнастичка, не се смачквай така!", "Стига си се чекнала като гимнастичка" или пък "Какво подскачаш, това не е гимнастика!" Балетът има известно покровителствено отношение и претендира, че гимнастиката всичко е взела от него. И донякъде е така, основата е класическа. Но не виждам защо трябва да се противопоставят - не само че е безсмислено, но и нещата вече се различават коренно.
Не можете ли да изпратите детето си без да уточнявате, че си занимава с гимнастика? Има много деца, които са гъвкави по рождение, вие примерно сте от тези случаи. Или да изберете друга школа? Едва ли е само тази госпожа в цял Пловдив? Убедена съм, че малката може много да извлече от балета, не оставяйте тесногръда учителка да я ограничава.

Там е работата, че не мога да намеря място, където да има сериозна подготовка. Дори вече се замислям за балетните класове към музикалното училище в Стара Загора, защото в Пловдив вече няма прием. Моят град изостава в много отношения, за съжаление. Друго е в София, там почти всяка добра балерина си има собствена школа: и Колдамова, и Маша Илиева, да не говорим за НУТИ.
Но ти ме изненада много с това, че на доста места не искат гимнастички. Не съм очаквала такова нещо, смятах, че това, което се случи с нас е изолиран случай.
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот samodiva_yana » Нед Апр 18, 2010 11:55 am

Това, че добрите балерини си имат школи нищо не означава. Не е задължително добрата изпълнителка да е и добър преподавател. Често дори се случва обратното - Маша Илиева е типичен пример. През живота си не съм имала по-нескопосана и незаинтересована учителка. Казвам го съвсем без преувеличение.
Не се водете от името и големината на школата - обикновено истински отдадените преподаватели работят с малко деца, за да осигурят качество. Водете се по-скоро от структурата на занятията, от изискванията към децата и от тяхното ниво. Те най-добре показват дали и как се работи. Аз в момента танцувам в едно квартално читалище и след две други известни софийски школи мога да кажа, че намерих качеството на преподаване, в което да си струва да инвестирам усилия, време и пари.
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-голямо
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот Sasha » Нед Апр 18, 2010 7:22 pm

samodiva_yana написа:Това, че добрите балерини си имат школи нищо не означава. Не е задължително добрата изпълнителка да е и добър преподавател. Често дори се случва обратното - Маша Илиева е типичен пример. През живота си не съм имала по-нескопосана и незаинтересована учителка. Казвам го съвсем без преувеличение.
Не се водете от името и големината на школата - обикновено истински отдадените преподаватели работят с малко деца, за да осигурят качество. Водете се по-скоро от структурата на занятията, от изискванията към децата и от тяхното ниво. Те най-добре показват дали и как се работи. Аз в момента танцувам в едно квартално читалище и след две други известни софийски школи мога да кажа, че намерих качеството на преподаване, в което да си струва да инвестирам усилия, време и пари.

Права си, но няма как да имам поглед върху всички школи, още повече като не те пускат дори да погледнеш една репетиция. Но в Пловдив наистина не открих място със сериозна подготовка. Ти при кого танцуваш в момента? Мисля, че модераторките няма да го приемат като реклама. Просто любопитствам. Хубаво е да получиш информация отвътре.
И още един въпрос - като танцуваш в квартално читалище, осигуряват ли ви някакви изяви? Защото знам, че за спекталките в Операта, когато има нужда от деца, взимат (поне преди беше така) дечица от държавното балетно училище (НУТИ). Има ли шанс да танцуваш в професионален състав след време?
Аватар
Sasha
Модератор
Модератор

Мнениеот ilina » Нед Апр 18, 2010 8:33 pm

Sasha написа:Калина, ти имаш ли някаква връзка с "Буратино"? Питам, защото искам малко повече информация. Днес ходих там, исках да запиша дъщеря си (гимнастичка), за да се занимава паралелно и с балет. И знаеш ли какво ми каза ръководителката? Каза буквално следното: "На мен гимнастички не ми трябват!" Направо ми падна ченето. Сякаш не тя е там заради децата, а децата са там, за да има тя работа!

До колкото знам балетистите не обичт много гимнастичките , защото много се "гънат"!
Аватар
ilina
Световен шампион
Световен шампион

Мнениеот samodiva_yana » Нед Апр 18, 2010 8:42 pm

Едно малко уточнение - аз съм на 23 години, след 2 месеца, живот и здраве, ще получа бакалавърската си диплома по журналистика от Софийския университет. Балетът никога не е бил сред приоритетите ми - професионални изяви не съм търсила, което не означава, че не съм получава обучение, способно да подготви професионална балерина. Имах щастието да работя с невероятна педагожка в родния си град и тя запали в мен не само любовта към труда и самодисциплината, но и невъзможността да живея без балета. Бях на 4, когато се срещнах с нея и досега отивам, за да се срещна с тази прекрасна жена след 6-часово пътуване с влака, преди дори да съм се прибрала вкъщи.
Близо 15 години се подготвях в Търговище при най-всеотдайната и талантлива учителка, която някога съм срещала. А съм срещала много учители, родителите ми работят в сферата на образованието. Когато ме приеха да уча в София преживях истински шок от начина, по който се работи в столичните школи. Без да се впускам в подробности - изкуството и желанието да се даде на децата всичко, което е възможно, се е превърнало в бизнес. Много грозен, но и очевидно много печеливш.
Миналата година съвсем случайно ирових от Интернет адресът на читалище "Димчо Дебелянов" и балет "Класик". Обадих се на ръководителката, която ое сгъласи да ме приеме. В глупата сме само 5 момичета, всичките с поне 5 години по-малки от мен. Работим с корепетитор и със Славея Стойчева, в която виждам част от предишната си учителка - взискателна, търпелива, влюбена в това, което прави.
Колкото до изявите - участваме в различни концерти и състезания. Имаме и две самостоятелни прояви всяка година. Нивото не е професионално, но е доста прилично и аз съм доволна. А и сцената никога не ме е привличала - винаги ме е вълнувало това, което се случва в залата, предизвикателствата, които тя предлага всеки ден, непрестанната борба на духа да подчини тялото...
Както започна да пиша и не знам кога да се спра. Извинявам се за дългия пост.
Ако желаете мога да попитам ръководителката си за школи в Полвдив или за лична препоръка.
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Следваща

Назад към Балетни театри и училища