Балет за възрастни начинаещи?

Модератори: Sasha, samodiva_yana

Балет за възрастни начинаещи?

Мнениеот pla » Съб Авг 31, 2013 1:23 pm

Има ли в България места където възрастен човек (над 16-18 да речем и без горна граница), да започне да се занимава с балет? В много други държави съществува такава възможност и много хора се възползват, дори да знаят, че го правят само за чистото удоволствие и разбира се, за добра форма, стойка и здраве.

Ако да, нека публикуваме тук адреси и имена за контакт? Аз лично много бих искала да се запиша, а не знам в София дали има. Само са ми казвали, че може би, евентуално в школата на Маша Илиева имало такива курсове, но аз не съм звъняла специално да попитам. Ако ми остане време, ще го направя и ще напиша тук. Пътьом, ще съм много благодарна, ако някой даде повече информация за такива курсове в различни български градове.
pla
Световен шампион
Световен шампион

Re: Балет за възрастни начинаещи?

Мнениеот samodiva_yana » Сря Сеп 04, 2013 9:59 pm

При Маша има група за начинаещи, по мое мнение подходяща за начално ниво. В нея обаче непрекъснато се включват нови хора и това води до нулев прогрес след определено ниво и до обясняване отново и отново на едно и също. Аз бях там една година, преди да се преместя в сегашната си школа. Учителката беше от старата генерация и на мен много ми допадаше начина, по който организираше часа си. Имаше от всичко по малко и като за 60 минутен час успявахме да покрием и станка, и център. Не ми харесваше обаче, че винаги началото на урока закъсняваше, но за сметка на това не беше проблем да се приключва по-рано. Тръгнах си основно заради крайно печелбарското отношение - дали си платил таксата винаги е на първо място, всичко останало идва след това, ако евентуално дойде някога. За мен балетът не е бизнес, а изкуство и ми беше много болно, че опознах и тази страна на Маша Илиева и школата и. Предпочитам да я бях запомнила само на сцената. Извън нея, за съжаление, тя не оправда очакванията ми.

Знам, че в ЦУМ има сега нова школа за балет. Залата изглежда великолепно, много светла, просторна, всичко новичко :) Моя колежка от работата ходи там, казва, че групата за възрастни е за съвсем начинаещи - вървят си бавничко, не правят палци, но по думите и съдя, че си има цял час както си му е редът със станка, център, диагонали и прочие.Таксата там е към 50 лева за 2 пъти седмично. При Маша мисля цената е 75 лева за 2 пъти по 60 минути. Палцовата техника, когато аз ходех, се заплащаше отделно.

Като цяло, в България малко школи са склонни да обучават възрастни, които са абсолютно начинаещи. Всички се стремят да извадят следващата Захарова и Осипова :) Но с малко повече търпение се получават нещата. В школата, в която аз сега танцувам, учителката изобщо не приема такива ученици. Аз говорих с нея и се наложи да я убеждавам да се включа при най-големите момичета. Хем, не бях въобще нова в балета. Но се радвам, че ми даде шанс и сега даже ми поверява доста солови вариации, с което аз от време на време съвсем безпричинно и не на място се гордея :D

Моят съвет е, звънене по школите и питане. Ако се намерят още 2 дружки, желаещи да се занимават, на повечето места ще ви уредят учител. Тя групата си е готова при това положение.

П.П. Имаше в Младост някаква школа, която също приемаше възрастни. Ако е удобно като локация, ще потърся контакти.
И - добре дошла в света на балета. Надявам се да усетиш бързо вкуса на това не само да гледаш мечата си отстрани, а да се изправиш равен на нея и да си докажеш, че възрастта си е просто число :)
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-голямо
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот pla » Чет Сеп 12, 2013 8:39 pm

samodiva_yana, благодаря ти много за отговора!

За жалост наистина май се губи при нас чистото удоволствие от движението. Сега че мога да седна да си блъскам главата, защо не продължих с балета навремето, с гимнастиката- но какъв е смисълът, ако просто мога да си доставям удоволствие сега?! При това, въпреки че качих най-сетне над 50кг, няма да посрамя с данните си никой :lol: дори да съм на 33. Но какво да се прави..

Ще потърся из центъра местата, защото ми е удобно като място. Мерси отново :evil: Трябва всички да се срещнем някой ден да пием по кафе и да си побъбрим за балет. :D
pla
Световен шампион
Световен шампион

Мнениеот samodiva_yana » Съб Сеп 14, 2013 10:44 am

С удоволствие :)
Когато Бог отнеме нещо от твоята хватка, той не те наказва, а просто изпразва ръката ти, за да получиш нещо по-голямо
Аватар
samodiva_yana
Gymnastics Expert
Gymnastics Expert

Мнениеот zoyasdm » Чет Мар 27, 2014 8:41 am

Здравейте pla , за съжаление късно видях вашето запитване, но ако все още ви интересува по принцип има такава група. Води я страхотен професионалист, мястото на заниманията е точно в центъра (под южния парк -на бял. Витоша). Ако все още ви интересува мога да ви обясня по подробно.
zoyasdm
Потребител
Потребител

Назад към Техника на балета