Филипа Филипова- треньор/съдия

Модератори: аврора, KrasiK

Re: Филипа Филипова- треньор

Мнениеот Хореография » Сря Сеп 02, 2020 10:29 am

31.08.2020
https://www.facebook.com/BGRGfederation ... 04?__cft__[0]
Изображение

ГЛАВНИЯТ СЪДИЯ НА ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО, КАТЕГОРИЯ ЕЛИТ (ИНДИВИДУАЛНО):
"МОЯТА КАУЗА Е БЪЛГАРИЯ"
(снимкa Анна Недкова)
автор на интервюто Юлиана Кесарова

Разговарям с Главния съдия на Държавното първенство индивидуално, категория ЕЛИТ Филипа Филипова ден след края на шампионата:
1. Здравейте! Първо искам да Ви поздравя за страхотното състезание, което се получи!
Това, което се виждаше онлайн изглеждаше страхотно, вие как видяхте състезанието първо като организация?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Условията, които предостави БФХГ за провеждане на всички държавни първенства са перфектни! Не мисля, че има друга страна, в която федерацията да направи и държавните си първенства да изглеждат толкова професионално, като на големи световни форуми. Мисля, че за всички - деца, родители, треньори, съдии и гости това беше един празник на художествената гимнастика, в който взеха участие всички клубове на страната ни.
2. Какво бихте казали за нивото на гимнастичките ни? Има ли според Вас израстване при индивидуалните ни представителки?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Има огромно израстване при всички, въпреки затварянето ни по домовете. Явно стремежът и мотивацията да бъдат в добра форма, огромната липса на състезания мобилизира състезатели и треньори да направят от невъзможното - възможно! Както за клубовете където наистина беше тежко, така и в националните отбори! Видях едни вече конкурентно способни състезателки при девойки и жени, коя от коя по- интересна, различна и запомняща се! Догодина ще е доста интересно! Мисля, че толкова силни гимнастички в индивидуалното никога не е имало! При ДМВ се откроиха рязко от всички Никол, Дара и Жана! Прекрасни са и трите.
3. Има ли нещо, което отличаваше това състезание, от другите, на които сте била Главен съдия?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Мисля, че се отличаваше със спокойствие. Аз като главен съдия исках точно това- усмихнати лица, професионализъм и качество! Мисля, че се получи! Благодаря на БФХГ, всички колеги , които съдийстваха и поканих като неутрални, както и на домакините от СК”Левски”.
4. Ако някой Ви попита каква е Вашата кауза като съдия по художествена гимнастика, представящ България какво е първото нещо, което Ви идва като отговор?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Моята кауза е България! Искам страната ни винаги да е на почетната стълбичка! Понякога е много, много трудно наистина... Стремя се да бъда винаги на ниво и защитавам нашите момичета по всички големи форуми. Мисля, че отношението и професионализмът са основните ми качества като съдия.
5. Да се върнем на надпреварата при индивидуалистките ни в ЕЛИТ - какво Ви впечатли най-силно с окото на международен съдия? Кои състезателки бихте отличили?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА - Аз вече споменах при ДМВ три гимнастички, които се откроиха. При ДСВ това са Стилияна Николова, Ева Брезалиева, Радина Томова, Виктория Георгиева, Мила Янакиева и София Иванова. Разбира се, при тези момичета напредъка е най-видим, но харесах още доста гимнастички, които вярвам, че догодина ще бъдат прекрасни. При жени за мен фаворит си е шампионката Боряна Калейн. Отново силна, артистична, смела и вдъхновяваща за поколения деца напред. Невероятна игра на Татяна Воложанина, която не спира да надгражда и вече твърдо се заяви като една от претендентките за участие на големите форуми. Катрин Тасева според мен се затруднява след паузата и при нея става по-трудно. Но се видя желание, хубави композиции, които вярвам, че ще изработи и покаже в отлична светлина при следващите изяви. Валерия Ватова - за мен там има най-голям напредък във всяко отношение. Вая, Катрин Цонева, Рейчъл Стоянов и Леонор също много сложни програми, с тяло, уред и хубави композиции. Мария Ангелова-съчетания шедьоври с топка и обръч.
6. С поглед отвътре, в кухнята на едно състезание - какви са задълженията на един Главен съдия на състезанието?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Задълженията не са малко, но основните са освен изготвяне на график на състезание, жребий на гимнастичките, всеки ден се прави техническа конференция с всички участващи клубове, съдийски жребий с най-добрите съдии, с които разполага, канят се и неутрални съдии, които да подпомогнат справедливото съдийство с компетентност и знания. Следят се всяко едно изпълнение на всяка гимнастичка и оценяването й по различните панели. Когато има недопустими разлики или контестации специални комисии оценяват на видео отново съчетанието, в което има проблем. Следят да няма нарушения по време на състезание и консултират треньори и съдии при необходимост за грешките, които виждат като съдия и т.н. Задачата, която си поставих аз за това състезание е да бъде реално класирането и всеки получи това, което заслужава. Надявам се да съм успяла.
7. Според Вас правилно ли работят по клубовете нашите треньори и съобразяват ли подготовката на подрастващите с правилника?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА - Според мен да. Разбира се не навсякъде се получава бързо. Много зависи от условията, от треньорите и най-вече от желанието и възможностите на децата. Правилникът е много труден, но там където се прилага от рано се вижда огромен напредък при децата, които са трудолюбиви и мотивирани.
8. Според Вас ще има ли решение все пак Европейско първенство по художествена гимнастика да има през 2020г или ще бъде отменено? Личното Ви усещане?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Усещането ми е, че ще има Европейско п-во в България и Варна ще се наслади на елита в любимия ни спорт.
9. Как се отразява на състезатели треньорки в художествената гимнастика липсата на тренировки и състезания?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Според мен на всеки различно. Първоначално мисля, че се чувствахме добре. Тези, които не спираме да пътуваме намерихме време за себе си и близките около нас хора.В последствие се видя, че след това дълго спиране доста трудно се задвижи колелото... въпреки онлайн тренировките, които не спирахме да провеждаме за да поддържаме и запазим състезателите си. Без състезания трудно се мотивират и подържат спортистите. Радвам се, че нашият основен двигател, неуморимата Илиана Раева ни провокира много сериозно с тези месец и половина състезания едно след друго. Понякога не виждах начин да се справим с всичко наведнъж, но ето, че се получи. С много любов и отдаденост.
10. Как се работи с толкова жени на едно място? Каква е всъщност обстановката на съдийската маса и около нея на големи състезания?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Обстановката е доста интересна и разнообразна. Не е лесно, но когато каузата си заслужава всичко е възможно. Трябва да работиш със сърце. Тогава нещата се получават рано или късно.
11. Какви препоръки бихте дали на нашите треньори и гимнастички след края на Шампионата на България при най-добрите? На какво още да наблегнат?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Препоръките ми към всички са да следват пътя си, колкото и да е труден и понякога абсурден. Да не спират да мечтаят и да правят всичко с голяма отдаденост. А за националните състезателки и треньори препоръките и идеите ми ще им ги кажа лично.
12. Имало ли е моменти, в които сте мислела да се откажете както от спорта така и от това, с което се занимавате?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА - Разбира се. В тежки ситуации, когато даваш всичко от себе си, но това се оказва недостатъчно. Съдията също има нужда да чуе думата Благодаря! Това е достатъчно за да знае, че огромния му труд, риск и отдаденост се оценяват.
13. Кога един спортен съдия се чувства най-удовлетворен от своята работа?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Аз вече отговорих на предния въпрос от какво има нужда съдията. Когато успее да помогне да извоюва добрия резултат и това се оценява. Когато чуе химна и плаче от радост. Казвам го за да се знае! Защото обикновено съдиите се споменават с едно- че не са си свършили работата. Повярвайте ми, всеки който е бил съдия знае за какво говоря . Всички сме един екип и всеки е важен за да има успех!
14. А кога Ви е било най-трудно във Вашата работа?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Като международен съдия имам три наистина трудни и тежки момента: Първото ми Световно п-во в Щутгарт 2015 Световното п-во в Песаро 2017 там бях съдия на България и в индивидуалното, и в ансамбъла, където завоювахме вицесветовна титла с момичетата на Весела Димитрова и разбира се Световното първенство в Баку и извоюването на двете квоти в индивидуалното. Какви са били трудностите ще ги запазя за себе си. Важното е, че резултатът беше отличен.
15. Накрая - има ли нещо след края на надпреварата при индивидуалистките, което искате да споделите на всяка цена, но го нямаше в зададените въпроси?
- ФИЛИПА ФИЛИПОВА – Да, имаше. Дали ги обичам? Много ги обичам всички и се радвам, че съм до тях и съм полезна когато имат нужда от мен.
БЛАГОДАРЯ ВИ! УСПЕХ И ДАНО СЕ РАДВАМЕ НА ОЩЕ МНОГО УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор
 
Мнения: 13665
Регистриран на: Вто Апр 09, 2013 6:49 pm

Re: Филипа Филипова- треньор

Мнениеот Хореография » Сря Сеп 02, 2020 10:37 am

ДП КАТ. ЕЛИТ ИНДИВИДУАЛНО 27–30.08.2020

by Anna Nedkova

Изображение

Изображение
Филипа Филипова & Илиана Раева

Изображение
Филипа Филипова & Даниела Велчева

Изображение
Филипа Филипова & Боряна Гинева
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор
 
Мнения: 13665
Регистриран на: Вто Апр 09, 2013 6:49 pm

Re: Филипа Филипова- треньор/съдия

Мнениеот Хореография » Съб Яну 09, 2021 10:45 am

Честит Рожден Ден на Филипа Филипова!!!

:3623:

Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор
 
Мнения: 13665
Регистриран на: Вто Апр 09, 2013 6:49 pm

Re: Филипа Филипова- треньор/съдия

Мнениеот аврора » Вто Авг 03, 2021 10:27 pm

Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор
 
Мнения: 18597
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 12:25 am
Местоположение: Русия Санкт-Петербург

Предишна

Назад към Треньори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта