Нешка Робева (България)

Re: Нешка Робева (България)

Мнениеот аврора » Сря Дек 28, 2022 10:39 pm

https://banker.bg/позиции/read/нешка-робева-водещи-са-почтеността-и-с/

Нешка Робева: Водещи са почтеността и спортсменството

Длъжна съм да напиша книга, защото хората ми вярват и искат истината.
Легендарната треньорка Нешка Робева споделя за емоциите, свързани с юбилейния концерт на трупата й „Нешанъл арт“, за радостта си от постиженията на младите, за приятелите, благодарността, за огорченията и за своите нови проекти.

Г-жо Робева, с грандиозен концерт в зала 1 на НДК отбелязахте 20-годишнината на трупата „Нешанъл арт“. Постигнахте огромни успехи със своите спектакли „Орисия“, „Арамии“, „Два свята“, „Готови ли сте?“, „Кармен от Факултето“, „Няма такова шоу“ и „Има такова шоу“. В препълнените зали, из цяла България и по света, публиката ви посрещаше възторжено и ви аплодираше. Същия възторг предизвикахте и на юбилейния си концерт „Купон по нашенски“, в който видяхме фолклор, художествена гимнастика, класическа музика, балет, модерни танци. Участваха голяма част от артистите на трупата през тези 20 години, както и много приятели, излизали на сцената на различните концерти и представления. С каква емоция върнахте всички отново на сцената?

– В действителност двадесетата ни годишнина беше през 2020 година. Имахме запазена дата в НДК, но заради пандемията затвориха залите. През 2021 година разрешаваха да се заемат само една трета от местата в салоните. Много се колебаех дали да правим юбилей с две години закъснение. Не се чувствах добре. Впрочем бях вече трета година на село, питах се какъв е смисълът. Тогава ме поканиха да журирам на фолклорен фестивал в селото. Беше прекрасно, вълнуващо… На площада играеха и участници, и публика. Усетих, че хората искат да се откъснат от всичко преживяно, искаха да заживеят отново. Тогава се обадих на колегата си и казах да съобщи в НДК, че ще участваме.

Бях го измислила – ще направя спектакъл за тях – моите момичета и момчета. Поканих най-добрите ни приятели, включих и децата от „Левски“, Шампионите, малките танцьори от Етрополе… Когато поканих, обаче бившите танцьори от Шоуто, всичко се преобърна нагоре с краката. Те искаха да участват. Оставих всичко в техни ръце и се предадох. На всичкото отгоре се тръшнах от грип през последните две седмици…

Благотворителна кауза ли е отново в основата на концерта?

– През последните 4 години, откакто разпуснах състава и разбрах за бедственото положение на клубовете по художествена гимнастика, аеробика, естетическа гимнастика, както и на почти всички останали, разпределяме парите, които събираме между КХГ „Левски“ и останалите. Тази година предложих да платим и на артистите, и на моите танцьори – почти всички отказаха. Като се разплатим с НДК, осветление, озвучаване, всичко, което сме събрали, до стотинка ще отиде за подпомагане на работата с децата – в спорта и самодейността, както и в Русе, за басейн. Радвам се, че можем да помагаме. Радвам се.

Като състезателка бях любимка на публиката, с този спектакъл исках да се сбогувам с нея, да изразя огромната си благодарност за изключителното доверие и обич, с които ме е дарявала през годините, да предам щафетата и да я зарадвам с това, че редом с нас растат прекрасни български деца, млади хора – безкрайно талантливи, здраво стъпили на земята и влюбени в България. В мислите си помолих публиката да ги приеме, да им се довери и подкрепя, така както го е правила за мен.

Изображение

Едно много специално участие – на световните шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика и на новата световната шампионка от Италия София Рафаели, възпитаничка на Жулиета Канталупи, внучката на Вашата треньорка Жулиета Шишманова бяха най-очакваните гости от феновете на художествената гимнастика.

– О, да… Преди години Жули идваше в „Левски“, тренираше и се състезаваше, заедно с нашите момичета, играеше и в шоуто. Жули е изключително дете за мен. Когато й се обадих с предложение за участие, се съгласи веднага. От аерогарата, влязоха направо на репетиция със София Рафаели. Участваха в спектакъла и в 5.00 сутринта излетяха за Италия. Жули отказа всякакво заплащане с думите – „Госпожо, дошла съм да помогна“. Нашите шампионки, както и малката Стилиана – също. Те ми връщат надеждата, че не всичко е пари в този свят, че възпитаваме, освен спортисти и хора. Човеци!

Обявихте, че правите последно шоу. Казахте ли наистина „сбогом“ на публиката или вече узрява идеята за нов проект?

– Идеята узрява, защото „моите“ ме подлудиха. „Нали ще играем пак. Нали няма да се откажете?“ Нали? Нали? Обещах, но им казах да се споразумеят с началника отгоре… Все пак 77 години са си сериозна възраст. Ще продължим, ще ги подкрепям във всяко подобно начинание, докато ме държат краката. Какво да се прави – орисия…

Още един юбилей се отбелязва тази година – 70-годишнината на българската художествена гимнастика. С Вашето име са свързани нейните най-големи успехи. Вашите възпитанички завоюваха 294 медала, 7 световни, 10 европейски титли и 1 вицеолимпийска титла индивидуално, както и 7 световни, 6 европейски и 1 вицеолимпийска титла при ансамблите. Каква е цената на тези успехи?

– Знаете ли този въпрос ме затруднява. Един и същи успех се оценява по-различен начин от различните хора. По много, много различен начин. Но цената е висока. Друго не може и да бъде. Една победа на световно ниво е неоценима. Сега, като верни последователи на не знам какви си ценности, се мъчим всичко да изчисляваме в парични единици. Не, не е така.

Коя е Вашата най-голяма гордост и кое смятате за Ваше най-голямо постижение? Като погледнете назад, има ли нещо, което бихте променили?

– Не ни е дадено да знаем бъдещето, така че, каквито и изявления да направя сега, биха били нечестни. Мъчила съм се да запазя почтеност в упражняване на професията си, в общуването с хората, в отношението си към една или друга кауза. Действала съм според тогавашните си разбирания. Не съм лъгала. Не съм трупала ползи. Сигурно съм грешала. Може би дори много пъти. Не знам. Опитвам се и сега да запазя почтеност. Имаше и тежки времена и ако трябва да говоря за нещо или някои с които да се гордея, те бяха моите момичета, по-късно и момчета. С моите колеги. Когато имах нужда от защита, те бяха до мен. Сега времената са други. Пак имам с кого да се гордея, другите не ги съдя.

Вашата последна гимнастичка Рейчъл Стоянов стана световна шампионка с ансамбъла на шампионата в София през септември. Изпитвате ли удовлетворение от реализацията на нейния талант и на труда, който положихте за израстването й?

– О, да! Рейчи ми създаваше толкова ядове, но и много радост. Дори известно удивление. Отдавна съм нежелана персона в българската гимнастика, след като се върнах в залата за известно време, всяко дете, което поемах, биваше наказвано. „Левски“ биваше наказван заради мен. Да, не мога да не изразя радостта си от това, че Рейчи споменава името ми…
Вече все по-рядко се чува това прекрасно „Благодаря, учителю“. Дааа, зарадваха ни децата. Две световни титли в ансамбъл – Рейчи и Камелия, две в естетическата гимнастика – Сиби и Мимето. Първо място в комплексната класация на клубовете. Радвам се. Безкрайно се радвам, още повече, че младите треньори и Валя Симеонова, която ме замести, го постигнаха сами. Радвам им се.

Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе е ваш ученик и близък приятел. Търси ли Вашето мнение за пътя, по който трябва да върви художествената гимнастика и за промените, които трябва да се направят в правилника?

– Когато Мори е в България, винаги се обажда. При тях Учителят е на особена почит. Спомням си при едно от пътуванията ми в Япония, Мори ме помоли да го придружа, за да засвидетелстваме заедно почитта ни към неговия учител. Пропътувахме стотици километри, за да стигнем до неговия град. Радостта на учителя и почитта на ученика са запечатани завинаги в съзнанието ми. Когато се
виждаме, разговаряме и за правилата и за изгубената красота в гимнастиката и за това, какво иска той да направи. Мори ми е като син. В най-тежките времена, както за мен, така и за България, той не ни изостави.

Какво ще отговорите на появили се мнения на бивши шампионки, че големите постижения на българската художествена гимнастика през 80-те и 90-те години не винаги са били заслужени, че понякога сме били първи с грешки?

– Ще им благодаря. Значи съм възпитала у тях чувство за самокритичност. Значи са забелязали у себе си грешки, които дори съдиите не са видели. Предпочитам да казват това, вместо да сочат многобройните ни срамни ощетявания. Но бих искала да знаят, че ако някога са били надценени, аз не съм участвала в договорки. Да, сигурно е имало такива, след като една известна наша състезателка описва как на световното първенство в Сараево през 1989 година, наша ръководителка се договорила България да вземе абсолютната титла, заедно със СССР, как аз съм влетяла и съм развалила далаверата. Да, не съм била свидетел на договорките, можех само да предполагам.

Никъде не съм влетявала. Когато прочетох това самопризнание, бях удивена от глупостта на небезизвестната наша състезателка и погнусена. Когато са били при мен, когато нашият колектив ги е подготвял, момичетата са воювали и печелили победите си ПОЧТЕНО! Почтеност и спортсменство – това е било водещото през всичките ми години в спорта. В това се опитвах да възпитавам и състезателките. Болшинството го приеха.

Не мога да отмина темата за насилието в художествената гимнастика. В края на октомври гръмна огромен скандал в италианската гимнастика, свързан с оплаквания на гимнастички за физическо насилие и психически тормоз, довели да сериозни здравословни проблеми, депресии, хранителни разстройства и дори мисли за самоубийство. Директорът на италианския национален отбор е с премахнати правомощия, води се разследване от прокуратурата. Кога се прекрачва границата между дисциплината в тренировъчния процес и физическото и психическо малтретиране?

– Да, разбирам Ви. Аз съм обвинявана в различни времена като насилник, след това съм получавала извинения, при смяна на конюнктурата, пак съм обвинявана и пак извинявана или не. Впрочем през 1988 година желанията да бъда заклеймена, разследвана и осъдена бяха изключителни и разнопосочни. Може да Ви прозвучи странно, но тогава държавата Япония ме защити, както и Българското посолство и консулство. Служителите изпратиха изложението си до ЦК на БКП. Понеже усещам, че мераците се възраждат и то от тези, които тогава бяха поддакващите и обслужващите, ще кажа, че имам навика да пазя документи, интервюта, писма и т.н. Сега е модерно, сега правоговорът и политически коректното поведение се оценява, както и тогава. Сега историята трябва да се пренапише. Което е пълна тъпотия. Това беше, просто една вметка.
Насилие? Физическо? Психическо? Винаги съм била и съм против! Друг е въпросът дали вярвате на 100% в това насилие, особено когато е съобщено години по-късно? Като човек, работил години с деца, знам какви сладки манипулатори са.

Подобен случай имаше в Германия. Галя Криленко, която бе обвинена, че преди три години зашлевила състезателка. Съдиха се. Оказа се лъжа. Галя осъди и немската федерация, че не е защитила авторитета й. В същото време зарибяването с дрога, насилието между децата, побоищата, сатанинството, джендър идеологията се подминават с пренебрежение. Не мисля, че някой може насила да задържи състезател в залата, камо ли да създаде шампиони. Като треньор съм работила с десетки деца. Режимът за всички е бил еднакъв.

Едни се отказваха и никой не ги спираше, други продължаваха и ставаха шампиони. Не, не е лесно, не с комфорт и цуни гуни се става шампион. Но не и с насилие. Трудно е. Много е трудно. В съвсем близко време наша състезателка направи опит за самоубийство. Друга направи такава криза, че не участва на световното първенство. Не мисля, че върху тях е упражнявано насилие. Нашата треньорка в ансамбъла – Весела, беше освободена със същите мотиви като треньор на Швейцарския отбор. Тази, която я замести – също. Има десетки такива случаи. Скоро момиче в Норвегия, ако не се лъжа, докладва баща си за психически тормоз и той получи шест месеца затвор. Провинението му било, че й говори в женски род, а ТО се чувствало момче?! Въздържам се да съдя. Да разследват и да решат въпроса, но не съм сигурна този прекрасен италиански ансамбъл, как ще продължи.

Преди няколко години освободих талантлива треньорка, след като разбрах за поведението й към децата. Не подкрепям насилието, под каквато и да е форма, но не подкрепям и това, което се върши с децата от политици, които преследват свои цели.

Художествената гимнастика е спорт, в който има контролиране на теглото. Многобройните оплаквания от гимнастичките в Италия са, че треньорите постоянно са ги мерили, ограничавали са храненето им, забранявали са им да пият вода, обиждали са ги, подлагали са ги на системно унижение. Защо треньорите си присвояват функцията на специалисти по хранене, когато става въпрос за подрастващ организъм, който има нужда от балансирана диета? Време ли е в този спорт задължително да бъде включен диетолог към треньорския екип?

– Не само в художествената гимнастика. В много други спортове се упражнява контрол върху теглото – борба, щанги, самбо, бокс и т.н. Да, в гимнастиката става въпрос за естетика. И не само. В момента в САЩ отнемат деца от родителите, ако те не успеят да се справят с наднорменото им тегло. Но когато една състезателка постави на гърба си раница с 5-10 кг. тегло, започне да скача стотици пъти, да кляка, става, да се огъва и търкаля, нали си представяте какво става с мускули, стави и сухожилия.

Да, аз съм държала да се спазва тренировъчно и състезателно тегло. Надали има състезателка, чиято наглост да стигне дотам, че да не признае, че винаги се е намирал начин да си набавят допълнително храна. Ятаците на моите момичета и сега се разкриват. Тук не става въпрос за глад. Иначе как ги виждате да тренират по 8, 10, 12, та една се „изповядва“, как тренирала 19часа?! Е, все пак човек, като лъже трябва малко и да се позамисли. Както и тези, които му вярват. Когато сме били на лагер в Япония, съм им доказвала, че могат да се хранят нормално и да не качват килограми. Като треньор съм се интересувала винаги от храненето. Природосъобразно, разделно, зеленчукови, плодови, въглехидратни и още милион начини на хранене. Веднъж поръчах на диетолог 100 менюта. Това, което прочетох, буквално ме изуми. Тлъсти супи, меса, плодове, маслена торта и шоколад за дояждане?! И това на едно ядене… Пиенето на вода по време на тренировка?! Запотени, с пулс над 120 на 180. Водата тогава се налива директно. Изучавахме йога, различни режими на хранене. Това е наука. Наука, не мода. Тогава при много по-тежки тренировки, имахме много по-малко контузени. Това са професионални въпроси. И все пак живеем в луд свят. Всеки може да се „сети“ нещо и да хвърли някого в лапите на жълтата преса. Но храненето, възстановяването – физическо и психическо, подготовката на психиката на състезателя, така наречената мотивация, са сериозни въпроси.
Наскоро споделихте, че министерствата на спорта, здравеопазването и образованието трябва да работят съвместно, за да се контролира физическото натоварване на децата. Освен превенцията на травматизма, не трябва ли да има институционален контрол върху цялата работа на треньорите в залата, на които са поверени много млади спортисти с крехка психика и подрастващ организъм, за да не се стига до психическо насилие и тормоз върху децата?

– Да, искам да повдигна точно този въпрос. По време на лошия комунизъм, единният спортен календар, натоварвания, заболявания, травматизъм, беше под лекарски контрол. Нямаше начин лекарят да постави забрана за натоварване и треньорът да не изпълни. Следваха тежки глоби. Но тук става въпрос за нещо друго. Тук става въпрос, че се спускат изисквания, които са изключително вредни за детския организъм. Осемгодишно дете има протрузио на гръбначния стълб, като на шестдесетгодишен човек. Треньорите получават изисквания от по-висшестоящите и са длъжни да изпълняват. Безкрайно много контузени и разплакани деца на по 3, 4, 5 години! Амбициозни родители и още какво ли не. Да, по този въпрос има какво да се говори и желае. Ако изобщо някой го е еня за децата на България.

Масово гимнастички, прекратили кариерата си, остават в залата като треньорки, без да имат треньорска правоспособност. Кой носи отговорността напълно необучени и неподготвени хора да работят с деца? Кой контролира дали подлагат възпитаниците си на подходящи за възрастта им натоварвания?

– За това става въпрос по-горе. Няма контрол, няма познание, няма грижа за правилното развитие на детето. Имаме десетки случаи на претоварени, дори осакатени деца, поради невежеството на млада треньорка. И не само млада. Невежество! Въпиющо, престъпно, толерирано от държавата във всички области.

След пандемията обявихте, че се оттегляте като треньор и отидохте да живеете на село. Не губи ли художествената гимнастика от това, че най-добрият специалист не предава знанията си на младото поколение треньорки? Със сигурност има още много какво да дадете на този спорт. Двадесет и седем години след третата световна титла на Мария Петрова, българската художествена гимнастика още чака своята абсолютна световна титла.

– Оттеглих се. Никога не съм отказала разговор, защото като кажа съвет, те се обиждат. Не е нужно да си особено наблюдателен, за да усетиш, че си нежелан. Пък и леля Ванга предрече, че 25 години ще бъда треньор. Опитах се да се спазаря със Съдбата, като поехме с Лушка Бъчварова подготовката на Невяна и Катрин през 2015 – 2016 година. Е, беше грешка. Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш.

Наскоро излезе книга на известна наша журналистка, разказваща историята на художествената гимнастика в България. Какво е Вашето мнение за тази книга?

– Да, познавам известната от далечното минало журналистка. Народът казва – „Който плаща, той поръчва музиката“. Това обаче носи един риск – поръчителят да е надценил качествата на музиканта. Журналистката, предполагам, съвестно се е опитала да изпълни поръчката. В подобни случаи американците пък казват – „ Не стреляйте в пианиста, той толкова може“. Хвърляйки бегъл поглед върху написаното, установих, че в книгата има истини, полуистини, премълчани истини. Има и умело цитирани лъжи. Музикантката е изсвирила своя стар рефрен, повтарян многократно и до втръсване. Язък за парите.

Едно за мен е необяснимо – Нешка Робева е цитирана почти навсякъде, без да е попитана и без една единствена дума да е казала за книгата. Разбира се, че трябва да признаем ясновидските способности на т. нар. журналистка. Да събере интервюта – телевизионни, радио, вестникарски, да извади различни откъси, да ги постави там, където смята, че й вършат работа, не е журналистика. Аз все още съм жива и слава на Бога, здрава, често ме търсят за интервюта – рядко отказвам. А може и да греша, може да има дублиране на имената?!
Що се отнася до това дали и каква е написаната история, ще препоръчам Оруел – „1984“. Мисля че този, който може да прочете 300 страници „история“, на един дъх ще прочете Оруел, за да разбере, кой, кога, защо и как променя историята.

Невяна Владинова казва, че сте я изпратили на състезанието за олимпийска квота с думите: „Отиваш с изгубена кауза, но съм длъжна да ти пожелая успех“. След целия труд, който сте положили с г-жа Бъчварова, за да я подготвите, наистина ли вярвахте, че няма шансове за квота?

– Познавам Невяна, тя беше силна тогава, когато никой нищо не очакваше от нея. Когато играеше, без да очаква класация. В борба за тази квота Невяна тръгна след 25 място от световното първенство предишната година в Измир. Да, така я изпратих, за да бъде освободена в играта си, защото за мен вече бе ясно, че не издържа на голямото психическо натоварване. И тя спечели. Другото момиче – Мария Матева, която бе толерирана, обременена с големи очаквания, на която залагаха, не издържа на психическото натоварване, провали се. Невяна, въпреки ужасното ми изпращане – спечели. С подобно изпращане, Диляна Георгиева спечели първата си световна титла. Прочетоха ми написаното от Неви. Милата, ако нищо не е разбрала, не мога да й помогна, нито да я съдя. Николай Хайтов казваше: „Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто – да го направиш“. По-късно Неви получи и ласки, и реклама, и толериране, и един доста неприятен провал – 15 място на Световното първенство в България! Постави един рекорд – изпусна 4 пъти бухалките си! Моята треньорка – Жулиета Шишманова казваше „Тая работа, не е като оная работа…“. Е, добре че Невяна се ориентира към оная работа. Тя повече й приляга. А треньорството? Да тежко е, не е за всяка уста лъжица.

Отдавна казахте, че ще пишете книга, ще се случи ли и какво да очакваме?

– Да, мисля и ми се иска да я напиша. Първо, защото съм длъжна да споделя натрупания опит в гимнастиката с успехите, неуспехите, грешките и прошките. Някой може да поиска да го ползва.

Второ, защото животът ми не премина само в гимнастиката, а подмяната на историята е не само в спорта. Мнозина са хората, чийто живот, творчество, достижения, съвременните недоносчета, бързайки да се вредят при новите си господари, зачеркват. Длъжна съм да го направя, защото хората ми вярват и искат истината.

Не мисля да се ровя в клоаката, това е приоритет на други, които доста успешно го правят. Не смятам и тепърва да се ползвам или трупам индулгенции. Истината, но не за да соча, назидавам или съдя някого. Расте младо поколение, което е безсрамно мачкано и манипулирано от пропагандата. Децата ни се срамуват да се наричат българи, напускат домовете, родителите си и бягат в чужбина. Бих искала да знаят. Искам да им дам кураж. Или поне да запазя илюзиите на тези, които ги имат.

Разговора води: Росица Рускова
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Пон Сеп 04, 2023 9:13 pm

Изображение
Изображение
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Пон Май 27, 2024 11:29 pm

26.05.2024

Честит Рожден Ден на г-жа Нешка Робева!!!

:3623:

Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Пон Май 27, 2024 11:34 pm

https://www.facebook.com/permalink.php? ... 90&__cft__

Най- хубавият подарък

Вчера по Божията воля навърших 78г. - огромна привилегия, като имам предвид извървения път.
В 00ч. телефонът иззвъня – беше Рейчи – една от шампионките ни на току-що завършилото състезание в многобой – ансамбли на ЕП в Будапеща. Когато чух развълнувания й глас и думите „Госпожо, честит рожден ден“, веднага отговорих – „Честита Европейска титла, скъпо дете - честита на теб, съотборничките ти, треньорите и на цяла България… Честита на малката Стили. Поздрави на Боряна и Елвира за силното представяне“…
„Там, където е текло, пак ще тече!“, казва народът ни.
Не! Не тече… Защото зад подобни категорични победи, стои неистов труд, лишения и фанатична вяра в значимостта им за България. Точно сега, точно в този момент, когато народът ни има нужда от единение…
За подобна победа се иска сила! Психическа! Духовна!... Тези малки, крехки същества и треньорите им я притежават! Носят я някъде дълбоко закодирана… Затова нека не се притесняваме да кажем, колко ги обичаме и гордеем с тях…
През деня получих и много лични поздравления за рождения си ден– на някои успях да отговоря, на много други – не. Благодаря на всички приятели – познати и близки, за добрите думи и прекрасни пожелания…
Благодаря, че превърнахте един обикновен майски ден в празник за мен, затова споделям с вас и радостта си от най-хубавия подарък – победата на нашите прекрасни български момичета, на ЕП по художествена гимнастика в Будапеща…
Имаме основание за радост - да я изживеем заедно...

Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Вто Май 28, 2024 1:22 am

Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Сря Май 29, 2024 8:45 pm

Изображение

Г-жа Робева с джентълмен Чучи :evil:

Чучи бе един от деветте бебока, които г-жа Робева спаси и отгледа докато им се намерят семейства и могат да бъдат осиновени.
Осем девойки получиха известни имена на български гимнастички и близки хора до г-жа Робева.
Чучи е единствения момък и беше доста болнав. Не можа тогава да тръгне към семейството си, защото се наложи да бъде лекуван.
И така си остана при г-жа Робева и е джентълмена в семейството. Обичан и обгрижван!
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Нед Юни 09, 2024 4:22 pm

Хроника във времето
2018

Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Пон Юни 17, 2024 8:43 am

https://www.facebook.com/BGRGfederation ... hl?__cft__

Възстановителната база на КХГ "Левски" отвори врати!

Изображение

Изображение

В Трудовец отвори врати възстановителната база на КХГ “Левски”. Прекрасна, ремонтира сграда, с чисти и уютни стаи, бани, тоалетни, просторни тераси и голяма градина.

"Птички, зеленина, въздух, гледка… Всичко предразполага за полезни занимания, отдих, психическо и физическо възстановяване.
Далечна мечта на авторитетен японец, чието желание е било това място да помогне за съхранението на българската школа по художествена гимнастика", заяви президентът на БФХГ Илиана Раева при откриването на базата в Трудовец.

"Великата ни треньорка успя да осъществи мечтата си. Мястото е толкова зареждащо, магично, точно като магията българска художествена гимнастика. Със сигурност тук много състезатели и треньори ще се чувстват фантастично. А и не само те!", допълни Раева.
Повече от щастлива беше днес великата ни треньорка Нешка Робева. Към богатството, което оставя на България днес тя прибави още едно!

Респект! На добър час!

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Пон Юни 17, 2024 8:48 am

https://www.facebook.com/iliana.raevaq7 ... Ul?__cft__

Изображение

Сбъдната мечта

Днес Нешка сбъдна мечтата си! Neshka Robeva

В Трудовец отвори врати възстановителната база на КХГ “Левски”. Прекрасна, ремонтира сграда, с чисти и уютни стаи, бани, тоалетни, просторни тераси и голяма градина.

Птички, зеленина, въздух, гледка… Всичко предразполага за полезни занимания, отдих, психическо и физическо възстановяване.

Далечна мечта на авторитетен японец, чието желание е било това място да помогне за съхранението на българската школа по художествена гимнастика.
Великата ни треньорка успя да осъществи мечтата си. Мястото е толкова зареждащо, магично, точно като магията българска художествена гимнастика.
Със сигурност тук много състезатели и треньори ще се чувстват фантастично. А и не само те.

Щастлива беше днес Нешка. Разбира се, имаше защо! Защото към богатството, което оставя на България днес прибави още едно!

“Илианче… да оставим нещо след себе си…”
Много ще оставиш, Неше!

Респект!
Обичам те!

Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Пон Юни 17, 2024 8:56 am

https://www.facebook.com/rglevski/posts ... wl?__cft__

Откриване на възстановителна база "Трудовец", 16.06.2024 г.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Пон Юни 17, 2024 9:11 am

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Пон Юни 17, 2024 9:12 am

Изображение
Нешка Робева & Рейчъл Стоянов
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот аврора » Вто Юли 16, 2024 2:39 pm

https://kliuki.net/liubopitno/neshka-ro ... alo/224309

Нешка Робева: Сутрин тичам сънена в градината да видя нетърпелива какво е поникнало
Гордее се с парника, в който отглежда стари български видове разсад на зеленчуци

Изображение

Нешка Робева несъмнено е легендарно име в българския спорт. Докато бе треньор на националния отбор по художествена гимнастика, грациите ни бяха недостижими, а публиката скандираше „Нешка няма грешка!“.
Към днешна дата тя отново жъне успехи, но в друга сфера – градинарството. Прекарва времето си в любимото й село Трудовец, където отбеляза и 78-ия си рожден ден на 26 май в компанията на най-близките си хора.

Признава, че сутрин първата й работа е да дотича до градинката, за да види какво е поникнало в лехите. Радва се, че има 16 доматчета, но наесен ще направи равносметка на произведеното.

След огледа на градинката, се качва на верандата, където си пие кафето и се наслаждава на гледката, която според думите й е все по-красива с всеки изминал ден. Там си дава сметка, че старостта си заслужава цената, въпреки болежките, които я придружават.

За нея най-важното е, че има сетива, с които може да се наслаждава.

Не е мечтала от ученическите си години, тъй като има достатъчно работа за вършене и се опитва да я върши. За сметка на това пък има планове за следващите 100 години, ако случайно Господ я забрави. Не крои планове за 80-ия си юбилей.

Въпреки разочарованието й напоследък от грубата намеса на политиката в спорта, се радва на успехите, които момичетата ни пожънаха на Европейското.

Вече не посещава така често клуба по художествена гимнастика „Левски“, но все още играе ролята на лошо ченге за треньорите и на добрата баба за дечурлигата. Категорична е, че няма нищо по-красиво от детските очи и доверието, с което те посрещат, протягайки ръчички за прегръдка.

Признава, че откакто е на село, дните й станали „странно кратки“ и никога не успява да свърши планираното – не й стига времето за градината и подредбата на къщата. Гордее се с парника, в който отглежда стари български видове разсад на зеленчуци. Вече среща затруднения в работата с правата лопата, но пък за това й помага племенникът. Има 5 котета и 2 кучета, които са нейни приятели, нейното семейство. Живеят в пълно разбирателство и се опитва да е мила с всички, но въпреки това има ревност.

Не се страхува да живее сама, тъй като кучетата й са доста страшнички и не пускат дори дъщеря й да припари в двора, ако не я видя. Не знае какви са интересите на внучка й, но пък е сигурна, че отдавна вече не й представлява интерес и я посещава все по-рядко.

По никакъв начин не й липсва животът в София, дори всяко ходене до там я смазва. Майка й прекарала последните години от живота й на село и се чувствала много щастлива, сега и с нея се случва същото – всичко й е ново и интересно, заобиколена е от толкоз много живот, дървета, животни, цветя, градина…
За себе си казва, че ако ненавистта към лъжата е бунт, то през последните години бунтът й е перманентен. Обезателно възнамерява да гласува на предстоящите избори на 9 юни.

Признава, че не живее само от пенсията си, но пък не спира да мисли за онези достойни хора, които цял живот са работили, а сега са подложени на нечовешко отношение и унижение, и то от лигльовците, които са дундуркани от самите тях.
Аватар
аврора
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Нед Юли 28, 2024 10:17 pm

https://www.facebook.com/BGRGfederation ... cl?__cft__

Изображение

Нешка Робева посети националния ни отбор и пожела успех на всички.

Много приятна изненада за олимпийския ни отбор днес имаше на последната тренировка преди заминаването на Олимпийските игри в Париж 2024!

Г-жа Нешка Робева посети националния ни отбор и пожела успех на всички.

Тя изгледа тренировката и остана щастлива от това, което видя.

Намери време на всеки лично да каже важни и мотивиращи думи преди най-важното състезание за целия олимпийски цикъл.

Всички бяха много вдъхновени от нейното посещение и вярват, че нейното присъствие днес ще им донесе още повече вяра в собствените сили.

Тя им даде светена вода за там, а на Илиана Раева даде нещо много лично като им пожела успех!

Благодарим на нашата легендарна и велика треньорка!

Нека Бог бъде с момичетата през цялото време!
Амин!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

Мнениеот Хореография » Съб Окт 12, 2024 11:22 pm

https://bnr.bg/post/102058401?fbclid=Iw ... c4AGXU0iDQ

Спектакълът „Шампионите“ – последното шоу на Нешка Робева
публикувано на 11.10.24 в 16:46 Автор: Кръстина Иванова

Изображение

На 12 декември в зала 1 на Националния дворец на културата легендарната треньорка Нешка Робева ще представи спектакъла „Шампионите“. Това ще е последното шоуто, което именитата българка ще постави в живота си.

„Шоуто е се казва „Шампионите“, това са шампионите по аеробика, естетическа гимнастика, акробатика, мажоретките, които правят един нов, прекрасен спорт - сподели специално за БНР Нешка Робева. - Аз наричам този спектакъл предпоследният, последен спектакъл на Нешка Робева. Мисля, че не трябва да издевателствам над силите, които все още ме съпровождат. Този спектакъл има задача да захрани фондацията, която ние създадохме и която нарекохме „Темелите-Левски“. Това са здравите, дълбоки основи на този клуб. С този спектакъл ние ще захраним тази фондация, която вече има изградена база и преди да е регистрирана, започна да работи. Не мога да правя повече спектакли.“

Бившата национална треньорка сподели също, че има да изпълни още една мисия в живота си: „По поръчение на леля Ванга трябва да напиша книга. Неслучайно досега отлагах това във времето, защото сега ми е по-ясна концепцията. Тя няма да бъде „Ах и ох“ какви успехи сме имали. По-скоро ще описва пътя, през който сме преминали, животът, който сме живели, ситуацията, в която сме работили. Сложна книга, но ще се помъча да я направя лесна за четене. Ако искам тази книга да има стойност, трябва да застана срещу себе си, да се попитам имам ли силите и смелостта да напиша истината. И за доброто, и за лошото във времето, в което сме живели и сме правили този спорт и сме постигнали тези резултати.“

Почетният президент на клуб по художествена гимнастика „Левски“ утре ще присъства на официалното откриване на първия турнир „Големият приз“ в залата на стадион „Георги Аспарухов“.

„Левски е най-големият, най-успелият клуб в България – допълва Нешка Робева. - Той не може да дава други призове, освен най-големият. Това е признание към историята, защото трябва да се знае кой клуб дава големия приз. Левски има над 315 медала от световни и европейски първенства. Световните купи не ги броя, защото те вече са като обикновени турнири. Клубът, който дава „Големия приз“, зад гърба си има история. Може да се каже – да, големите дават Голям приз, голямо признание и най-вече голямо уважение към историята на своя клуб, на своята родина, на своя спорт.“
Аватар
Хореография
Модератор
Модератор

ПредишнаСледваща

Назад към Звезди на ХГ, приключили кариерата си