Боряна Гинева е родена на 24 януари 1972 г. в Пловдив. Започва да трнира ХГ от възраст на 7 години. Влиза в НО, тренира при Нешка Робева. Поради скандалите във Федерацията не я изпращат на СП - 1989 г., макар че на контролното е първа заедно с Бианка Панова. Скоро след това се отказва. Започва да работи, омъжва се. През 1993 г. ражда дъщеричка. След 3 години пак влиза в залата за да тренира. Играе на СП 1997 г. в Берлин, във финала с обръч е 6-та.
https://www.youtube.com/watch?v=gnyaTg6 ... re=related
https://www.youtube.com/watch?v=LjyiqFI ... re=related
След това работи като треньорка в "Тракия елит". Нешка я кани в своя ансамбъл, където Боряна става солистка.
СТАТИЯТА от 2003 г. http://www.rgym.info/statii/BoryanaGineva1.htm
“Твоето дете ке играе много и много радост ке носи”, предрекла преди години баба Ванга на Таня Гинева, известната пловдивска ресторантьорка и майка на не по-малко известната гимнастичка Боряна Гинева. Боряна е Момичето, останало вярно на род и родина, в последния спектакъл на Нешка Робева “Орисия”. Вече близо 20 години тя остава вярна и на великата треньорка. Такава ти е орисията, да си с мен, твърдо е отсичала неведнъж Робева. Ти си ми слабостта, е другата рядко чувана реплика от устата є. Какво намери в мен, не знам, чуди се 31-годишната солистка на шоуто. И връща лентата на спомените на чаша кафе в центъра на Пловдив пред “Биг Бен”.
Бях 4-5-годишна, когато избраха сестра ми да тренира художествена гимнастика в пловдивското дружество “Тракия”, започва разказа си Боряна. И аз се запалих. Когато станах на 12-13 години, майка ме заведе при Нешка Робева, моя идол. Веднага ме взе. Вече имаше преценка за мен от някакво състезание. Сестра ми пък започна да тренира с ансамбъла, но получи травма на колената и спря. Останах при Нешка, преминавайки в “Левски”. Играх, играх, играх... Имах много качества, обаче... Когато трябваше да играя на европейското за девойки през пролетта на 1987 година, скъсах менискус на коляното. Поради травмата не можах и да се подготвя за световното същата година във Варна. Само дето изкарах тежките лагери. 2 месеца бяхме във Велико Търново и от 6 сутринта до 12 вечерта само тренировки. Оттогава не мога да понасям този град. И през 1988 година продължих работата в залата, но няколко пъти “забягвах”. Прибирах се в Пловдив,
наяждах се
до насита
и след 2-3 дни се обаждах на Робева: Може ли да се върна. И тя винаги ме приемаше. Сигурно се е надявала, че ще ми дойде акълът в главата.
През 1989 година за първи път издържах подготвителния период за световното в Сараево. На контролното състезание, на което трябваше да се определят кои ще представят България, изиграх страхотно съчетание с топка. Доволна, отивам към Нешка, а тя ми вика: Събирай си багажа. Бойкотирахме турнира. Цялата публика си тръгна с нас. Точно тогава течеше скандалът във федерацията с Робева и Бианка Панова. Бианка беше се прехвърлила в “Славия”. Федерацията стоеше зад техния гръб. Вечерта по телевизията чух, че с Адриана Дунавска, Юлия Байчева сме наказани с мъмрене. Обявиха и състава за световното. Те двете бяха включени, но не и аз. Все пак само на мен Нешка Робева се водеше лична треньорка. А заедно с Бианка имах най-високата оценка на контролното. Бях във върхова форма и имах най-добрия шанс, но явно не ми е било писано. Не само труд и талант са необходими, а и пръстът на съдбата, коментира Боряна липсата в колекцията є от медали на призове от европейско и световно. Може би обезкуражена след случилото се, пловдивчанката започва да пълнее. Кантарът показва 58 килограма (в момента е 50). А и Нешка не е постоянно в залата, поради депутатските си ангажименти. Но един ден все пак научава точното тегло на фаворитката си и буквално и казва да си хваща влака. В Пловдив, доволна, Боряна съобщава на майка си: -Този път тя ме изгони.
Първо става
сервитьорка в
ресторант “Чучура”. Въпреки че майка є е собственикът, работи толкова много, че възвръща старото си тегло. Омъжва се и през 1993 година ражда момиченце. Но все гимнастиката є е в главата. Само нея сънува. Например, че прави пируети без да спре. Затова въпреки 24-те си години (пре-пределна възраст за състезателка), а още повече и с 3-годишна щерка, започва да тренира в Пловдив. И има смелостта да помоли Нешка за още един шанс. Получава го. В края на 1996 година печели купата на ЮАР. С Юлия Байчева, която є става треньорка, са на една възраст и хората се питали коя е състезателката.
Моден фотограф я харесва и я кани в Йоханесбург за няколко сеанса с бански костюми на световни моделиери. На следващата година вече е републиканска шампионка.
В историята
на художествената гимнастика
няма такъв прецедент “не млада” и раждала състезателка да е на върха. За първи път в кариерата си играе и на европейско, и на световно. На втория турнир става 6-а на обръч. И тук е свидетел как предварително съдиите уговарят отборното и индивидуалното класиране. След световното в Берлин, на 25 години, се отказва от състезанията. Но не и от спорта. Става треньор в “Тракия елит” на стадион “Ботев”. Нейната възпитаничка Весела Иванова печели бронзов медал с ансамбъла на европейско първенство. Когато Нешка преди 1 година є предлага да смени солистката от “Два свята”, контузила гърба си, приема без колебания. Титулярката обаче оздравява бързо и тя влиза в партията на друго момиче. Във втория спектакъл “Орисия” главната роля е за Боряна. Преди месец трупата откри дните на Европа в Рим, преди дни се върнаха от Сингапур. На третото им представление там, в огромен театър, лично президентът на азиатската държава дошъл да ги аплодира.
Репетираме в София по 4-6 часа, разказва Боряна.
Стигали сме и до 12 часа при подготовката на “Орисия”. Няма друг начин, за да станат както трябва нещата. До ноември, когато ще представим “Орисия” в Русия, програмата ми е една и съща. След тренировки в София излизам с приятеля ми или с колеги на ресторант. Дойда ли си в Пловдив, стартирам вечерта от “Папараци” и в ранни зори докупонясвам в “Калигула”. Не ям, отговаря кратко Боряна на въпроса как поддържа перфектната си фигура. Само вечер по една салата със 100 грама ракия. И понякога шоколад. Гимнастичката съветва жените повече да спортуват. А и сега е лято и всяка може да се възползва от слънчевите лъчи за сваляне на килограми.
Автор: Катя Стайкова
Предаването с Боряна Гинева от 2011 г. ( с Нешка Робева)
http://www.youtube.com/watch?v=NDrQCzx5XYQ