RG-History/ Историята на Българската - световната Художествена Гимнастика
https://www.facebook.com/paola76dara/
Във Фейсбук всичко слиза долу и всъщност отива. Искам да запазя което може тук.
Моите адмирации на автората на тази группа!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
В няколко публикации ще се опитам да проследя пътя на Световната купа. Това е турнирът, претърпял най – големи трансформации и значителни промени, през годините. От своето 1-во издание до ден днешен .
Световната купа по художествена гимнастика е състезание по художествена гимнастика, одобрено и ратифицирано от Международната федерация по гимнастика (FIG). Това е един от малкото турнири по художествена гимнастика, официално организирани от FIG, както и Световните първенства, олимпийските турнири, Младежките олимпиади и Световните игри. Серията на Световната купа не трябва да се бърка със серията Grand Prix по художествена гимнастика, която не е нито официално организирана, нито популяризирана от ФИГ.
Първата Световна Купа по художествена гимнастика е проведена през 1983 г. Нейната организация и провеждане е поверено на Социалистическа Федеративна Република Юголсавия и нейната столица Белград ! Това е нещо като бонус, за най – добрите сътезателки на света. Те получават възможност, да се срещнат в битка за новоучредената Световна купа ! Събитието беше постановено като алтернатива на Световното първенство. Или както аз го разбирам, един вид – нграда за НАЙ – ДОБРИТЕ,СРЕД НАЙ – ДОБРИТЕ : Възможност, да влязат още веднъж в битка за спечелване на този уникален трофей !
По това време, това е един изключително елитарен и строго регламентиран турнир ! Първите 25 ( първите 22 + 3 гимнастички на домакините ) гимнастички в Света, според класирането на Световно първенство, получават поименна покана ! Никой не може да заеме мястото на някоя от тези двадесет и две момичета ! Ако някоя от тях, междувременно се е отеглила или по някаква друга причина, не може да участва, НИКОЙ НЕ ЗАЕМА НЕЙНОТО МЯСТО !!! Състезават се по – малко сътезателки ! Поканени са и десете, най – добри Ансамбъла в света ! А след квалификация на финал, отиват шестте най – добри !
Поради финансови и организационни проблеми, старта на Първата Световна Купа в Белград е отложен на два пъти . Но на 15-ти април 1983 година, най – накрая, турнирът започва ! Двадесет и две най –добри състезателки от СП Мюнхен 1981 г. и три представителки на Югославия ( макар че, Милена Релин, влиза в тази група не само, като домакин а и по заслуга) И десете най –силни Ансамбъла ! В индивидуалната надпревара със специална квота-покана са : Анелия Раленкова ( световната шампионка ) , Лили Игнатова и Илиана Раева ( световните вице-шампионки ) ! От СССР – Даля Куткайте ( 4-та), Ирина Девина (5) и Ирина Дерюгина (9) ! Кармен Ришер(6) и Регина Вебер (10) от ФРГ ( Западна Германия) ! Даниела Бошанска (7) , Ивета Хавличкова (8) и Сарка Баткова (16) от Чехословакия ! Кимие Кимура(11), Хироко Ямасаки(12) и Мичийо Ота (22) от Япония ! Марта Бобо (12), Сусана Гилен(20) и Ева Алкансар (21) от Испания! Ева Фигеланд –Ковалак(17) и Анна Клос -Сулима (14)от Полша ! Бианка Дитрих (19) от ГДР ( Източна Германия)! И Джорджиа Ковач (15) от Унгария ! За домакините от Югославия : Милена Релин -17-та в Мюнхен и две млади надежди на западните ни съседи по онова време – Лидия Миличевич и Даниела Симич !
От всички поканени момичета обаче няколко не пристигат в Белград ! Голямата звзда на СССР, двукратната световна шампионка ( Базел 1977 и Лондон 1979г.) - Ирина Дерюгина след неубедителното си участие в СП Мюнхен се е отеглила ( вече 2 години ) от състезателна дейност ! Това се отнася и за Световната Шампионка от Мадрид 1975 г. ( без участието на СССР, България и др) – Кармен Ришер от ФРГ ! Чехословашките гимнастички Сара Баткова и Ивета Хавличкова също са вече извън големия спорт, както и японката Мичийо Ота ! Така от 25 квоти (22+3) стартират 19 състезателки : 16 и звездата на домакините Милена Релин са поканени по заслуги а двете млади югославянки с квота на домакина !
Покана за участие имат Ансамблите на : България ( шампионки) , СССР (2 място),Чехословакия (3) Испания(4), Япония(5), ФРГ(6), Полша(7), Италия (8), Канада (9) и Норвегия (10) ! Поради вътрешни причини, отборите на Чехословакия и Канада не стартират .
И ТАКА, ДАТА – 15-ти АПРИЛ 1983 година ! ПЪРВАТА СВЕТОВНА КУПА ЗАПОЧВА ...
Малко предистория ... Това са истинските, нормалните, човешките взаимоотношения в един отбор, в едно семейство ! Не винаги всичко е "розово", дори напротив - често има сблъсъци, на силни характери, на Големи таланти ! Но в тези сблъсъци, така човешки и нормални в този творчески диалог, се раждат шедьоврите, коват се победите, укрепват характери и с полагат основите на Големия Триумф !
" Югославската федерация ни уведоми, че няма пари и отлага турнира за Световната купа. Това утежни работата. Разчитахме, че ще изиграем белградската програма и ще заработим вече нормално само по една — тази за Страсбург.
При второто отлагане вече не знаех как да кажа на момичетата. Илиана реши да се откаже. Чувствувала се уморена, не можела да издържи. Аз също бях уморена и не можех да гледам вече колко уморена е Илиана, затова реших, че може би така е най-добре, докато не са се заразили и другите от тази тежка умора. Всъщност струваше ми се, че Илиана не може да се съвземе от този удар — трета, когато е играла силно. За второто място в Мюнхен си даваше съвсем ясна сметка за собствената вина. Но сега? Казах й, че ако работи като Анелия, няма да има кой да я победи, че в Ставангер е играла силно, но ако беше натрупала това, което исках да натрупа като качества, като трудност в композициите, като сила, щеше да бъде съвсем друго…
Илиана напусна тренировките, но никак не ми се искаше да напуска залата. Предложих й да дойде да работи с малки момичета, да помага и в подготовката на големите.
Наблюдавам треньорката Раева и изведнъж кипвам:
— Ама ти къде гледаш? Защо я пускаш да продължава, защо не акцентува? Колко пъти не виждаш, че тя маркира точно там, където трябва да подчертае. Къде й е главата, къде й е ръката…
Илиана ме поглежда стреснато. И на ум не й е минавало, че нейната, а не моята си тренировка гледам точно когато тя се е отнесла нанякъде. И чувам това „Да, другарко“, от което ми идва и да се разплача, и да се разсмея едновременно.
Откъде можех да зная, че не само на мене, а и на самата Илиана й се иска да играе в Белград. Така бях повярвала, че се е вживяла в треньорското си ежедневие…
И ето че Стойчо ми записал някакво интервю по програма „Христо Ботев“… „Има ли нещо, което може да ви върне в залата като състезателка?“ „Можеше допреди два месеца. Само Нешка можеше, сега никой. Късно е…“
Вече зная, че не е късно. Вече зная, че ще наваксаме. Пак ще наваксаме с тази Илиана, която ми къса нервите, но пък е толкова хубава, че не мога да не я покажа в Белград. В Белград ли? Та дотогава остават само два месеца. Не е играла близо три. Невъзможно? Ами, ще видим…
Илиана е отново у дома. Гладуваме и двете. Трябва да отслабва само тя, не аз, но много добре зная, че започна ли и аз да гладувам, Илиана няма накъде да върви. Ще смъква килограмите и ще играе. Райчо Раев носи кокошка и преди да съм се скарала, бърза от вратата да предупреди: „Спокойно, нося я за Стойчо, че като ви гледа човек само как гладувате, може и той да отслабне. И отиде, съсипа се хубавият мъж.“ Райчо е донемайкъде щастлив, че момичето му отново ще играе. Страшно обича да е в залата и всички да му казват: „Ей, страшна е тая твойта дъщеря.“ Още повече обича да слуша непознати хора, които не знаят, че до тях е седнал бащата…
Не ми се разказва как се наваксват пропуснати три месеца за два. През това време поне десетина пъти тържествено се отказваме и на другия ден започваме, като че нищо не е било. През това време вече много хора негодуват, че съм приела да се върне Илиана и освен това, че се занимавам толкова много с нея. Предупреждават ме, че всичко е напразно. За да ме ядосат и накарат да кипна и да се откажа, все по-често подхвърлят: „Казват, че на колене си я молила да се върне.“ Това „казват“ трябва да ме накара да си помисля, че Илиана е измислила тази позорна сцена с коленете, да кипна и да я изгоня, но отговарям: „Вярно, паднах на колене, плаках и ридах и Илиана ме съжали и се върна.“ Гледат ме ужасени. Какво й става на Нешка? Нищо ли наистина не може да я накара да се откаже?
Защо им е да се откажа? Преди Ставангер, когато се върна, от федерацията се възпротивиха срещу това да я взема на индивидуална подготовка. Мотивът — ще ми попречи, няма да ми стигне времето, ще се преуморя (трогателни грижи). Най-интересното е, че и Илиана уговарят да не се съгласява в никакъв случай с тази индивидуална подготовка. Нея пък — с никакви аргументи. Просто така — да не се съгласява. Само че тя се съгласява.
Защо са против Илиана? Надяват се, че като се откаже тя, ще отвори място на Даниела. Отново се изправям пред този проблем. Откровено казано, и аз много бих искала ЦСКА да има гимнастичка и в тройката, и в ансамбъла, да се успокоят духовете. Но ще има тогава, когато тази гимнастичка е действително по-силна.
И все пак, ако се откажа сега от Илиана, Даниела не може да я замести. Във федерацията поне знаят, че така ще заминем с две, не с три гимнастички и това е много различно. Защо тогава?
Въпреки всичко твърдо съм решила, ако Илиана не успее да се подготви до турнира за Световната купа, да участвувам с две състезателки. Не бих рискувала да я показвам в слаба форма, защото, както върви сега, я виждам вече в Страсбург. Илиана успява да навакса пропуснатото. Още веднъж показва, че е голям боец не само на състезанието, но и в тренировъчната зала. И смъкна килограмите, и се подготви, и се яви. "
- от " Жажда за върхове " - Маргарита Рангелова / Нешка Робева
" Дойде най-сетне големият ден на Лили Игнатова. Освободена вече от грижата за първо място, игра за удоволствието, че играе. Залата почувствува това и я подкрепи така, както зала „Емил Марков“. Блестяща! И което е най-хубавото — ведра, весела, щедра победителка. Имало е случаи да си казвам — щом Илиана, щом Анелия се променят след победата, какво ли ще стане пък с Лили. Исках да победи, за да се измъкне от това като обречено второ място. Знаех колко важно е да се преодолее този комплекс и мъничко се страхувах. Излиза, че не съм си познавала момичето. Толкова лъчезарна, естествена, искрена, когато е щастлива. Подариха й пръстена на кралица Мара от IV век (отливка, разбира се, но с толкова салтанати, ще речеш, че носят самата реликва). После, когато подариха пръстена на кралица Мара и на шестте ансамблистки от СССР, вече нямаше никакво съмнение — имат много отливки. Но когато го даваха на Лили, още не знаехме, че ще дават още шест. Югославянките под секрет ни казват, че това е много ценен подарък, а Лили тича веднага и ми го подарява. На другия ден подарява на Илиана златния си медал от обръча, защото Илиана заслужавала, пък не й го давали…"
Класиране - Многобой :
1. Лили Игнатова 2. Анелия Раленкова и Даля Куткайте 4. Илиана Раева 5. Ирина Девина 6. Даниела Бошанска 7. Регина Вебер 8. Марта Бобо 9. Ева Фигеланд-Ковалек 10. Бианка Дитрих 11. Анна Клосс-Сулима 12. Сусана Гилен 13. Милена Релин 14. Джиорджия Ковач 15. Ева Алкарас 16. Хироко Ямасаки 17. Кимийе Кимура 18. Лидия Миличевич 19. Даниела Симич.
" Когато победи Илиана в Амстердам, стъпваше горда. Наистина същинска кралица. Вече всяка крачка излъчваше власт и сила. Радвах й се и малко ме побиваха тръпки. Ох, как ще й смъкна царската тога и ще й облека отново одеждите на Пепеляшка! Ох, как ще тренира това момиче, на което така му хареса победата, славата!
Когато победи Анелия в Мюнхен, по-горда от самата Илиана, не даде да се разбере, че това изобщо означава нещо за нея.
Сега Лили е готова да подскача и всички се радват на нейната радост, всички я обичат, всички от всички страни й пожелават още дълго да побеждава… Лили е толкова по детски щастлива, че колкото пъти я погледна, се усмихвам, въпреки че положението на това състезание отново се оказа критично, Дълги спорове за финала на лентата на Анелия, искат да й намалят оценката, разправии, намаляват, но не толкова, колкото са искали. Изобщо объркана работа. Отново я изравняват с Даля Куткайте — този път на второ място. Този път шампионката е на недосегаема висота. Доволна съм. Нямаше да е такава радостта на Лили, ако бяха изтикали някоя до нея. А и нямаше никак да е справедливо. Толкова безспорна победителка беше." - "Жажда за върхове"
" Слушам класическа музика, големи автори и по-малко известни. Слушам музика от мюзикъли, от филми, фолклорна, българска, руска, гръцка, испанска… Попадам на музика от филма „Горещ вятър“ и едва не подскачам от удоволствие. Точно това е за Ани. Нямам търпение да отида на другия ден в залата и да й пусна касетата. Филмът имаше голям успех у нас — представям си какво е било в Югославия. Турнирът за Световната купа е в Белград. Не, наистина страхотна находка. Ани слуша презрително и пита още по-презрително: „И мислите, че аз ще играя на тази кръчмарска музика?“ За няколко секунди онемявам от изненада и обида. — Ти ще играеш точно на тази кръчмарска музика… Спирам касетофона и продължавам тренировката, а съм така кипнала, че просто не виждам какво става пред очите ми. На няколко пъти трябва да се извиня на Даниела. Прощавай.
Сега си спомням онова интервю по телевизията. Когато аз съм предложила на Анелия една музика, а тя — друга. Приела съм и станало идеално. Вярно, Анелия си беше избрала една испанска музика, която и на мене много ми хареса, но как само деликатно я предложи тогава: „Другарко, можете ли да я чуете, на мене много ми хареса и си мислех…“ Разбира се! Никога не съм твърдяла, че непременно аз трябва да избера музиката. Готова съм винаги да приема да прослушам и друга, да видя дали е по-добра. Зная, че е много важно състезателката да обикне това, което съм избрала. И все пак досега никога не съм чувала този упрек поне от тях, че не аз съм им избрала най-доброто. Вярно, Лнли не искаше да играе отначало на „Богдано“. Предложих й да си избере друга. Лили каза, че е размислила и все повече се виждала точно с „Богдано“.
И все пак защо някога Анелия можеше така мило, така тактично да поиска една смяна. Откъде е сега този тон и този език: „И вие си мислите, че аз ще играя на тази кръчмарска музика?“
Ами да, онова беше преди Мюнхен. Казваше го два пъти резервата Ани. Сега говори два пъти шампионката Анелия. Ето, че се случи и това, което ми се струваше най-невъзможно — звездната болест не отмина Раленкова, за която можех да се закълна, че е над тези неща, че е толкова и горда, и зряла, и изстрадала мястото си в този отбор, че винаги ще знае как да се държи.
Реших, че ще играе точно на музиката от „Горещ вятър“. Не само защото състезанието е в Белград, а защото си позволи така грубо да се държи. И ще играе, и ще ми се извини. Нищо повече не си казахме. Просто отложих нейната постановка.
Минаха няколко дни и Ани сама дойде да поиска касетата.
— Може ли да я чуя още веднъж?
— Можеш да я чуеш колкото пъти искаш.
След още няколко дни каза, че много й харесва — просто не може да си обясни, защо се е държала така, моли да я извиня…
Все още не можеше да ми мине обидата. Може би така ме заболя, защото от нея най-малко съм очаквала. Защо наистина на някого прощаваш всякакви глупости, а от друг и едната дума може да те нарани така дълбоко?…
По-късно Анелия играеше наистина с голямо удоволствие, личеше си, че тази музика й допада, доведе белградската публика до небивала екзалтация, беше благодарна за този избор…
" Илиана отново е с пет стотни зад Раленкова и Куткайте. Затова пък на шампионата игра така, че югославяните й устроиха една специална церемония. Когато напускаше залата, след всеки уред ставаха на крака, вдигаха високо ръце и ръкопляскаха в такт с всяка крачка на Илиана. Не бях го виждала никога никъде. Така все по-високо изправяше глава кралица Илиана, все по-силно играеше. И никой от нас още не знаеше, че това ще й бъде изпращането на тази голяма гимнастичка…" - от " Жажда за върхове "
Шампионатите на отделните уреди - както днес ги наричаме : финали :
Обръч : 1. Лили Игнатова; 2. Илиана Раева; 3.И. Девина (СССР); 4. Д.Куткайте (СССР); 5.Р. Вебер (ФРГ); 6. Анелия Раленкова ; 7.Д.Бошанска (ЧСл); 8. Е. Фигеланд-Ковалек (Пол.) ;
Топка :
1.Анелия Раленкова; 2.Лили Игнатова; 3.Илиана Раева; 4.Д.Куткайте (СССР); 5.Р.Вебер (ФРГ); 6.Д.Бошанкса (Чехсл.); 7.И.Девина(СССР); 8. М.Бобо (Исп)
Бухалки:
1. Анелия Раленкова; 2.Лили Игнатова и Илиана Раева : 4.Д. Куткайте и Д.Бошанска: 6.И.Девина; 7. М.Релин и Р.Вебер;
Лента :
1.Д.Куткайте (СССР);2.Лили Игнатова; 3.И.Девина (СССР); 4.Анелия Раленкова и Илиана Раева6. М.Бобо (Исп); 7.А.Клос-Сулима (Пол); 8.Д.Бошанкса (Чехсл.);
" В Белград стана и един малък инцидент, за който все пак трябва да разкажа. Заварвам водача на нашата група да се кара на Анелия за грешките. Избухвам грозно, невъздържано. Казвам, че забранявам на всеки да се доближава до гимнастичките ми по време на състезание, питам кой му е разрешил и изобщо се държа невъзможно грубо. Не се помня от яд. После си мисля, че ако някой му е говорил, че съм конфликтна, опака, дръпната, сега се е убедил напълно. Моят ръководител ме гледа слисано. Успява студено, през зъби да попита:
— Ти наистина ли мислиш, че аз нямам право?
— Наистина. Имате право след два дни, като се приберем в София, да ме уволните. Тук — никакви права, що се отнася до гимнастичките по време на състезание. Само аз имам право. Никой друг.
Тръгвам си настръхнала, ядосана до немайкъде.
Когато свършва състезанието, се сещам, че това не може да ми се размине току-така. Този човек ми е прекият ръководител. Кой ще ме търпи да се държа така. И аз на негово място… После си казвам, че не съм права за грозното избухване, но по принцип съм права и ще трябва, ако се наложи, да обясня.
Права съм! По време на състезание никой, абсолютно никой не може да се меси. Оставяш треньор и състезател да се оправят и с предстартовите си трески, и с успокояването, и с мобилизацията, и с концентрацията. Изградили са си някакъв стереотип, който не бива да се нарушава. Проверили са в много състезания кога какво трябва да се направи. Нали затова са тези международни турнири, в които участвуваме. Там се изработват тактика, стратегия, линия на поведение. Там треньорът проверява кой от какво се влияе. Думата, жеста, дори мълчанието — кога, колко да бъде — треньорът го знае. И никакви странични хора с никакви съвети, с никакви забележки, с никакви добри пожелания дори не искам да ми се мяркат. Разбира се, той се обижда, като казвам странични хора. Нетактична съм. Нямам време да подбера думата. Не е страничен. Ръководител е. Има много права. Само това — не. Нека да не казвам „никакви странични“. Никакви други освен мене. Не защото се смятам за нещо изключително. Защото практиката е показала, че така трябва. Когато някой друг ми трябва, викам го. Преценявам, че ми трябва, и го моля да дойде. Така виках Елена Игнатова преди състезанието в Мюнхен…" - " Жажда за върхове" -Маргарита Рангелова/Нешка Робева
Десете най - добри Ансамбъла в света !
Поради вътрешни пробеми, отборите на Чехословакия и Канада не стартират, но това не променя факта, че в битката влизат най - добрите, сред най - добрите !
Има много малко информация, за състезанието при ансамблите и почти никаква за българския отбор и състав а както сподели Здравка Чонкова и единствената популярна снимка, не отговаря на състава, който реално е участвал в сътезанието ! Водени от Златка Пърлева, предполагам, че състава е бил същия ( или почти същия) , както на ЕП Ставангер, година по - рано : Камелия Игнатова, Диана Табакова, Емилия Божидарова, Здравка Чонкова, Мария Кузманова и Галя Рангелова ! МОЛЯ, АКО НЯКОЙ ИМА ПО - ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ, ДА Я СПОДЕЛИ ! ( Разчитам на самите участнички )
Ансамбли - класиране :
квалификации : 1. СССР; 2.БЪЛГАРИЯ ; 3.Испания; 4.Япония; 5.ФРГ ; 6.Италия; 7.Норвегия; 8.Полша;
Финал :1.СССР; 2. България; 3. Япония; 4.Испания; 5. ФРГ; 6. Италия;
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Лили Игнатова,топка
https://youtu.be/pGJwdfIyKH0
Лили Игнатова,лента
https://youtu.be/nZi6iI6ZIBk
Лили Игнатова, обръч
https://www.youtube.com/watch?v=LClCr0_WwWI
Лили Игнатова, бухалки
https://www.youtube.com/watch?v=eEmGhMMMb78
Анелия Раленкова,топка
https://youtu.be/cVVbUa8QbAc
Анелия Раленкова,бухалки
https://youtu.be/_2pN358BJeQ